Mailto-links werken niet in Outlook.com

Verstuur je e-mailings of e-mail nieuwsbrieven, dan zul je vast wel eens een e-mail link in zo’n mailing plaatsen. Bijvoorbeeld om lezers makkelijk te laten reageren op een aanbod of gewoon als algemene contactinformatie. Zo’n e-mail link, ook wel “mailto-link” genoemd, kan simpelweg worden weergegeven als het e-mail adres zelf, of als een tekstuele link met daarachter het doeladres. De lezer kan erop klikken en als het goed is wordt er dan op de computer van die lezer een nieuwe mail geopend waarbij het bewuste e-mail adres al in het “Aan”-veld is ingevuld. Het is ook mogelijk om een mailto-link nog een beetje slimmer te maken zodat ook de onderwerpregel en de tekst van de mail al zijn ingevuld.

Een voorbeeldje

Stel dat wij een commerciële e-mail zouden verzenden met als doel afspraken te genereren. We willen het de lezers zo makkelijk mogelijk maken en zetten daarom een mailto-link in de mail. De mail die dan geopend wordt, bevat niet alleen het adres waarop wij die mail willen binnenkrijgen, maar ook een reeds ingevulde onderwerpregel en wat tekst die de lezer helpt de voor ons benodigde informatie in te vullen. In het onderstaande voorbeeldje werkt dat perfect. Bij WebGenerator werken we met Gmail en als ik op het linkje klik opent Gmail keurig de mail zoals bedoeld is:

Voorbeeld mailto-link -- werking icm Gmail

Niks aan de hand dus… behalve als je lezers met Outlook.com werken

Recent is gebleken dat dit principe niet werkt in Outlook.com. Outlook.com is de opvolger van Hotmail. Iedereen die vroeger een hotmail.nl, hotmail.com, live.nl of live.com e-mail adres had, werkt nu in Outlook.com. Een mooi online e-mail programma, maar mailto-links werken dus niet in Outlook.com. Als er op een mailto-link wordt geklikt, gebeurt er… helemaal niets.

We hebben her en der ook berichten gelezen dat Outlook.com wél wat doet, namelijk het tonen van onderstaande melding in een pop-up venstertje:

Melding mailto link Outlook.com

Yikes! Dat is helemaal een serieuze aanslag op de reactiebereidheid van je lezers. Zelf hebben we deze variant in onze eigen tests overigens niet gezien, we vermoeden dat dit een tijdelijk fenomeen is geweest.

Hoe dan ook, het is duidelijk dat mailto-links weinig liefde krijgen van Outlook.com.
Verstuur je e-mail nieuwsbrieven naar adresbestanden met veel Outlook.com-gebruikers, dan is het dus verstandig om géén mailto-links te gebruiken. Bedenk ook dat gebruikers van @live en @hotmail adressen tegenwoordig allemaal in Outlook.com werken.

Loop voor een volgende nieuwsbrief dus eerst eens even door je verzendlijst om te checken of er veel van dat soort adressen in staan. Werk je met ons e-mail marketing programma WebGenerator ProMail, dan kun je dat heel eenvoudig doen door middel van de zoekfunctie.

Wat zijn de alternatieven?

Wil je mensen laten reageren op je e-mail nieuwsbrief, dan zijn er de volgende alternatieven voor de mailto-link:

  • Plaats een reactieformulier op je website en link daarnaartoe. De meeste content management systemen bieden prima mogelijkheden om snel een reactieformulier op te zetten.
  • Is het op jouw website niet zo makkelijk om snel een reactieformulier op te tuigen? Dan zou je gebruik kunnen maken van online form builders zoals bijvoorbeeld Wufoo of Google Forms (een functie binnen Google Drive, je hebt er dus wel een Gmail-account voor nodig). Daarmee kun je formulieren maken en op een webadres buiten je website plaatsen of het formulier d.m.v. een iframe in je website “plakken”.
  • Wil je mensen toch liever laten mailen? Vermeld dan duidelijk dat mensen kunnen reageren door simpelweg op jouw e-mailing te ‘replyen’. Je moet er dan natuurlijk wel voor zorgen dat mails gericht aan het afzender- dan wel reply-adres van je mailing ook daadwerkelijk ergens binnenkomen. Gebruik dus geen ‘no-reply’ adres (wat overigens altijd een slecht idee is).

Heads-up voor onze klanten

Ben je klant bij WebGenerator en maak je gebruik van WebGenerator ProMail? Dan bestaat de kans dat je een aanklikbare e-mail link in de footer van je nieuwsbriefsjabloon hebt staan. Als je wilt dat we dat aanpassen, stuur dan even een mailtje naar helpdesk@webgenerator.nl. Dan maken we het snel en gratis voor je in orde.

Automatisch onze blogartikelen in je inbox?

En direct onze handige 10 zoekmachine-tips downloaden?

WebGenerator blogt over online marketing, webdesign, e-commerce en nog veel meer. Onze artikelen per e-mail ontvangen zodra we ze plaatsen? Meld je dan hieronder aan en download meteen onze “10 SEO Tips Cheat Sheet“.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.