Een link naar een PDF maken in WordPress

Voor sommige dingen in WordPress geldt: je moet het even weten. Dat gaat ook op voor het maken van een link naar een PDF. Het is een veel voorkomende handeling, want we hebben allemaal wel eens een PDF die we op onze website als download willen aanbieden. Denk maar aan PDF-documenten als algemene voorwaarden, whitepapers, handleidingen, etc. Had je nog niet uitgevogeld hoe het maken van een link naar een PDF in WordPress werkt? Lees dan even verder, het is niet ingewikkeld.

WordPress link naar PDF maken

Overigens: deze uitleg geldt ook voor andere soorten bestanden die je op je website als download wilt aanbieden. Dus of het nu gaat om een PDF, Word-document, PowerPoint-presentatie of Zip-bestand: het principe is hetzelfde.

Stap 1: upload je PDF naar WordPress

Misschien had je je PDF al geuploaded naar WordPress, in dat geval kun je deze stap overslaan. Zo niet, ga dan als volgt te werk:

 • Kies in de linkerkolom van WordPress Media > Nieuw bestand.
 • Selecteer en upload het gewenste PDF-bestand vanaf je computer.
Upload nieuw bestand naar WordPress

Het PDF-bestand staat nu in de media library van WordPress. Het staat nu dus “online”, heeft daarmee ook een eigen adres gekregen en je kunt er nu een link naartoe gaan maken.

Stap 2: achterhaal het adres van het PDF-bestand

Linken naar een PDF is eigenlijk niet anders dan linken naar een webpagina: je moet het adres weten (http://www… etc.) om de link te kunnen maken. Je kunt het adres van het geuploade PDF-bestand als volgt achterhalen:

 • Klik in de linkerkolom op Media of Media > Bibliotheek om naar de media library te gaan.
 • Als je je PDF net hebt geuploaded dan zie je die bovenaan staan (WordPress sorteert op datum).
 • Zo niet, gebruik dan even de zoekfunctie van de media library om het bestand te vinden.
 • Klik vervolgens op de link Bewerken of op de titel van het bestand.
PDF-bestand in WordPress mediabibliotheek
 • Je komt nu in het volgende scherm:
Bestand URL WordPress
 • Let op: direct onder de naam van het bestand zie je een “permalink”. Dit is echter niet het adres dat je nodig hebt om een link naar de PDF te maken. Het juiste adres zie je aan de rechterkant, in het veld Bestand URL. Selecteer dat adres en kopieer het naar je klembord (rechtermuisknop > kopiëren, of toetsencombinatie Ctrl + C op een Windows PC, Command + C op een Mac). Let daarbij even goed op dat je het hele adres kopieert, want het kleine veldje toont het adres waarschijnlijk maar gedeeltelijk.

Stap 3: de link naar het PDF-bestand maken

We zijn er bijna:

 • Ga naar de pagina of het bericht waarin je naar het PDF bestand wilt linken.
 • Type de tekst in waarvan je een link wilt maken, selecteer die en klik op het link-icoontje:
WordPress link naar PDF maken
 • Plak nu de in stap 2 gekopieerde bestands-URL in het veld URL (rechtermuisknop > plakken, of toetsencombinatie Ctrl + V op een Windows PC, Command + V op een Mac).
 • Als je linkt naar een PDF, wordt die PDF vrijwel altijd direct in de browser geopend. Daarom is het aan te bevelen om de optie Open de link in een nieuw venster/tab aan aan te vinken.
 • Klik op de button Link toevoegen om de link naar de PDF in te voegen.
WordPress link naar PDF maken

That’s all folks: zo maak je in WordPress een link naar een PDF.

Informatie over gerelateerde producten en diensten op onze website:

Webdevelopment
WordPress-websites

Automatisch onze blogartikelen in je inbox?

En direct onze handige 10 zoekmachine-tips downloaden?

WebGenerator blogt over online marketing, webdesign, e-commerce en nog veel meer. Onze artikelen per e-mail ontvangen zodra we ze plaatsen? Meld je dan hieronder aan en download meteen onze “10 SEO Tips Cheat Sheet“.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.