15 websites met mooie én gratis stockfoto’s

Stockfoto’s: we kennen ze allemaal. De kans is groot dat je zelf wel eens een online beeldbank gebruikt om een stockfoto te zoeken voor je website, nieuwsbrief of drukwerk. Maar wist je dat er heel veel beeldbanken zijn waar je gratis stockfoto’s kunt downloaden? Zonde om ervoor te betalen als het ook voor niks kan, nietwaar? Bovendien zijn er gratis stockfoto-websites met verrassend mooie en originele foto’s. Weer eens wat anders dan de helpdesk-mevrouw-met-koptelefoon of multicultureel-team-in-vergadering… In dit artikel 15 online beeldbanken waar je gratis stockfoto’s kunt downloaden.

Gratis stockfoto's

Vóór je plaatjes gaat kijken, nog even dit…

De meeste websites stellen de stockfoto’s beschikbaar zonder copyright beperkingen of met toestemming om ze te gebruiken onder de zogeheten Creative Commons licentie. Dat wil zeggen dat je ze mag gebruiken, ook voor zakelijke doeleinden, zonder dat je de maker om toestemming hoeft te vragen. Maar in sommige gevallen wordt wel gevraagd om een bronvermelding. Als dat het geval is, vermelden we het.

We vermelden ook of de sites een zoekfunctie hebben. Dat is bij lang niet alle beeldbanken het geval en dan ben je aangewezen op je muiswieltje. Overigens kan het best inspirerend zijn om zonder zoekfunctie door het aanbod van zo’n website te struinen. Soms kan een out of the box foto waar je zelf niet 1-2-3 aan gedacht zou hebben, ook prima bij een bepaald onderwerp passen.

Gratisography

De foto’s op Gratisography zijn van hoge resolutie en je kunt ze gratis gebruiken voor persoonlijke of zakelijke doeleinden. De foto’s zijn allemaal gemaakt door Ryan McGuire, een Amerikaanse designer.

Zoekfunctie? Nee
Bronvermelding? Nee

Gratisography gratis stockphoto's

Unsplash

Unsplash biedt een verzameling gratis stockphoto’s van hoge resolutie. Over smaak valt te twisten, maar je vindt hier misschien wel de allermooiste stockphoto’s. De site publiceert 10 nieuwe foto’s per dag.

Zoekfunctie? Nee
Bronvermelding? Nee.

Gratis stockfoto's Unsplash

SplitShire

Schitterende foto’s van webdesigner Daniel Nanescu uit Italië. De website heeft een zoekfunctie (rechterbovenhoek) en in de navigatie vind je ook een onderverdeling naar categorieën. Je mag Daniel — zoals hij zelf zegt — een kopje koffie doneren maar ook deze foto’s zijn gratis en ‘no strings attached’.

Zoekfunctie? Ja, en gecategoriseerde weergave.
Bronvermelding? Nee

Gratis stockfoto's (thema: koffie)

Little Visuals

Veel mooie stockfoto’s van landschappen en natuur op deze website. Je kunt je aanmelden om elke week 7 nieuwe foto’s in je mail te ontvangen maar elk “weekalbum” staat ook op de site. Geen zoekfunctie, maar de foto’s zijn wel getagd en door op zo’n tag te klikken krijg je alle foto’s met dezelfde tag te zien.

Zoekfunctie? Nee, wel tag-verzamelingen.
Bronvermelding? Nee.

Stockfoto website (gratis) Little Visuals

Life of Pix

Op deze website stelt een reclamebureau uit Montreal beelden van haar fotografennetwerk gratis beschikbaar, een verzameling die wekelijks wordt uitgebreid. Via het menu “Gallery” kun je de foto’s ook per thema gegroepeerd bekijken. Tip: er is ook een ‘zustersite’ www.lifeofvids.com met gratis video’s.

Zoekfunctie? Nee, wel thema-groepering in “Gallery”.
Bronvermelding? Nee

Gratis stock foto's Life Of Pix

Death to the stockphoto

Net als bij Little Visuals kun je op deathtothestockphoto.com aanmelden om 10 nieuwe foto’s per e-mail te ontvangen, in dit geval elke maand. Hier wordt gewerkt met een ‘freemium’ model: op de website zelf kun je de verzamelingen niet terugvinden, als je online toegang wilt tot alle foto’s (en meer dan alleen de gratis foto’s) kost dat 10 dollar per maand.

Zoekfunctie? Nee, wel een overzicht van collecties onder het menu “Stories”, maar die verwijzen naar foto’s uit de betaalde abonnementsvariant.
Bronvermelding? Nee, wel een eigen licentiemodel (dat je overigens niet beperkt in gewoon gebruik): zie de links linksonderin de website.

Death to the stockphoto (freemium)

Superfamous

superfamous.com is de site van de Nederlandse, in Los Angeles werkende interaction designer Folkert Gorter. Je vindt hier veel natuur-, landschaps- én luchtfoto’s. Gebruik is gratis, maar er wordt wel gevraagd om bronvermelding.

Zoekfunctie? Nee, wel tag-verzamelingen.
Bronvermelding? Ja, volgens Creative Commons Attribution 3.0 licentie.

Superfamous -- landschaps-, natuur- en luchtfotos (gratis)

Picjumbo

Een stockfoto-site die er nogal commercieel uitziet (veel advertenties en aanbiedingen om te upgraden naar betaald lidmaatschap) maar wel degelijk gratis foto’s aanbiedt. Je kunt zoeken en filteren op categorieën, tags én via een zoekveld rechtsbovenin de site. Maar even opletten: er staan soms ook banners op de site die eruitzien als een zoekfunctie, maar die leiden je naar andere stockfoto-sites met betaalde foto’s.

Zoekfunctie? Ja, plus categorieën en tags. Pas echter op voor de als zoekfunctie vermomde banners die je naar andere sites leiden.
Bronvermelding? Wordt gewaardeerd, maar is niet verplicht.

Picjumbo stockphoto website (rechtenvrij)

IM Free

Een initiatief van IM-Creator, de makers van een tool waar je zelf je website mee kunt maken. De links en banners die naar dat product leiden moet je dan ook even voor lief nemen. Het is een “gecureerde” verzameling, samengesteld uit andere online bronnen (zoals bijvoorbeeld flickr.com). Dat betekent dat bronvermelding per beeld kan verschillen. Even opletten dus.

Zoekfunctie? Ja.
Bronvermelding? Kan per beeld verschillen.

IM Free gratis stockfoto's

Juan Martin Del Potro, door Keith Allison

New old stock

Een verzameling van rechtenvrije, vintage stockfoto’s uit publieke archieven. Voor zover wij konden zien komen de meeste foto’s van flickr.com, wat soms zal betekenen dat je een bronvermelding moet opnemen.

Zoekfunctie? Nee.
Bronvermelding? Soms wel, zie de toelichting per foto.

Gratis vintage stockfoto's

Lock & Stock

Op lockandstockphotos.com deelt marketeer AJ Montpetit uit Minnesota zijn foto’s met de gemeenschap.

Zoekfunctie? Nee. Wel tags, maar die zijn eerlijk gezegd niet zo zinvol.
Bronvermelding? Ja, volgens de Creative Commons ShareAlike 4.0 licentie.

Gratis stock foto's

Snapwire Snaps

De foto’s op deze website komen van verschillende fotografen, waardoor je veel variaties in stijlen en onderwerpen ziet. Ook hier kun je je e-mailadres achterlaten, je ontvangt dan elke week 7 foto’s. Je mag ze gebruiken zonder bronvermelding. Het viel ons op dat sommige foto-downloads relatief klein waren. Prima voor online gebruik, maar minder geschikt voor drukwerk.

Zoekfunctie? Nee.
Bronvermelding? Ja, volgens de Creative Commons ShareAlike 4.0 licentie.

Gratis stockfoto's snapwire

Jay Mantri

Artistieke foto’s met verschillende thema’s, vaak met een “retro” tintje. De site is heel minimalistisch – geen categorisering, geen zoekfunctie, geen tags. Tip: als je doorklikt op een foto, open de link dan in een nieuwe tab van je browser. Anders moet je weer van voor af aan beginnen met scrollen als je terug gaat naar het overzicht.

Zoekfunctie? Nee.
Bronvermelding? Nee.

Jay Mantri gratis stockfoto's

Jéshoots

Gratis stockfoto’s van Jan Vašek. Geen zoekfunctie, wel een overzichtelijke categorisering via het menu. Je kunt de beelden gratis en zonder bronvermelding gebruiken, maar er wordt je wel gevraagd om de site een tweet of een like te geven voor je een foto (op groot formaat) kunt downloaden.

Zoekfunctie? Nee, wel onderverdeling naar categorieën.
Bronvermelding? Nee, wel een social share gevraagd voor je een beeld in hoge resolutie kunt downloaden.

Jéshoots (gratis stockfoto's)

Pixabay

Waar veel van de sites in dit artikel individuele, blog-achtige initiatieven zijn, lijkt Pixabay nog het meest op een “gewone” stockfoto-site. Je vindt er meer dan 300.000 stockfoto’s, waarbij je zelf het kaf van het koren moet scheiden. Een goede zoekfunctie helpt je daarbij, maar let op: de eerste rij foto’s in de zoekresultaten is altijd van Shutterstock, een commerciële stockfoto-aanbieder, en leidt je naar hun site met betaalde foto’s.

Zoekfunctie? Ja.
Bronvermelding? Nee.

Pixabay stockfoto's

Waar haal jij je (gratis) foto’s vandaan?

Aanvullende suggesties? Laat een reactie achter!

Informatie over gerelateerde producten en diensten op onze website:

Webdesign
Content advisering

Automatisch onze blogartikelen in je inbox?

En direct onze handige 10 zoekmachine-tips downloaden?

WebGenerator blogt over online marketing, webdesign, e-commerce en nog veel meer. Onze artikelen per e-mail ontvangen zodra we ze plaatsen? Meld je dan hieronder aan en download meteen onze “10 SEO Tips Cheat Sheet“.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are off for this post.

  1. Wat fijn dat er zoveel beeldbanken bestaan waar je gratis stockfoto’s kan downloaden! Dit overzicht is erg helder! Little Visuals lijkt me geweldig, omdat ik op zoek ben naar natuurfoto’s voor mijn project aan de kunstacademie. Hartelijk dank!

Reageren is niet meer mogelijk.