De 404-pagina van je website: net wat je ervan maakt

Eergisteren is onze nieuwe website live gegaan en daarbij zijn veel (heel veel) pagina’s van adres veranderd. Voor de meeste pagina’s hebben we dat opgelost met een 301 redirect, wat ervoor zorgt dat het oude adres wordt “doorgelust” naar het nieuwe adres van de pagina. Maar dat is om eerlijk te zijn een rotklusje. En dus hebben we ook een speciale 404-pagina ingesteld waarop mensen terecht komen als een link niet meer werkt (en wij te lui zijn geweest om er een 301 voor in te stellen).

Nou is een 404-pagina een pagina die eigenlijk niemand wil zien, want een 404-pagina zegt in feite: “U bent bij het kastje, maar u moet bij het muurtje zijn”. Gelukkig zijn er leuke manieren om zo’n vervelende boodschap te verpakken, google maar eens op de zoekterm “best 404 pages”. Maar als je slim bent zorg je er ook voor dat een bezoeker bij het zien van je 404-pagina niet meteen rechtsomkeert maakt.

Wij hebben dat gedaan door op onze 404-pagina een zoekfunctie te plaatsen en een aantal links naar veelbezochte (en veelgezochte) pagina’s van onze website. Zo hopen we verdwaalde bezoekers na de initiële teleurstelling toch nog een paar stapjes extra in onze site te laten zetten.

Maar bij het zoeken naar “best practices” voor 404-pagina’s stuitten we ook op een bijzonder grappig TED-filmpje, waarin Renny Gleeson zijn gevoelens (en die van de meeste mensen) over de 404-pagina op geestige wijze verwoordt en er zelfs een inspirerende boodschap aan weet te koppelen. Dat filmpje willen we je niet onthouden…

We vonden het filmpje zo leuk dat we het ook op onze eigen 404-pagina hebben geplaatst. Heb jij iets bijzonders gedaan met je 404-pagina? Of ken je grappige (Nederlandse) voorbeelden? Laat het weten via een reactie op dit artikel, we zijn benieuwd.

Informatie over gerelateerde producten en diensten op onze website:

Website-ontwikkeling

Automatisch onze blogartikelen in je inbox?

En direct onze handige 10 zoekmachine-tips downloaden?

WebGenerator blogt over online marketing, webdesign, e-commerce en nog veel meer. Onze artikelen per e-mail ontvangen zodra we ze plaatsen? Meld je dan hieronder aan en download meteen onze “10 SEO Tips Cheat Sheet“.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.