Vrijblijvende kostenindicatie? Bel gewoon even: (+31) 085 060 3603

Hoe check je (makkelijk) je positie in Google?

Check positie in Google

UPDATE 2014: Dit artikel dateert uit 2010, maar Sheer SEO is still alive & kicking. We gebruiken het zelf nog steeds, met veel plezier. De screenshots in dit artikel zijn gedateerd: Sheer SEO heeft ondertussen meerdere functionele en cosmetische upgrades gehad, en de interface ziet er tegenwoordig -- hoewel nog steeds sober -- een stuk moderner uit.

Wie zich actief bezig houdt met de verbetering van zijn website-posities in Google, wil graag regelmatig posities voor verschillende trefwoorden checken. Uiteraard kun je je positie in Google checken door zelf te zoeken op de gewenste zoektermen. Maar als je voor veel zoektermen optimaliseert, is handmatig testen van je positie in Google een vervelend klusje. Als je ook nog inzicht in stijging en daling wilt, moet je dat bovendien zelf vastleggen en bijhouden. Dat kan een stuk sneller en slimmer met een tool die we zelf ook gebruiken, namelijk Sheer SEO (www.sheerseo.com).

We werken nu zelf een half jaartje met deze "Google rank checker" en zijn er erg happy mee. Verrassend genoeg zijn er namelijk niet zo heel veel betaalbare tools die een echt betrouwbare rapportage bieden over posities in Google, maar Sheer SEO doet dat wel... en dat is niet het enige. Functies van Sheer SEO zijn:

  • Rapportage over posities in Google op specifieke zoektermen, inclusief historie (stijgingen en dalingen) en de pagina's die scoren op de betreffende zoektermen. Inclusief handige functie om wekelijks of dagelijks een mailtje te ontvangen met een korte samenvatting van "stijgers & dalers".
  • Overzicht van teruglinkende websites, inclusief aantallen en historie (groei of afname), linktekst, pagerank van de linkende pagina, doel-URL en rapportage of het een follow of no-follow link betreft.
  • En nog een paar aardige extra's zoals rapportage over Twitter, social bookmarking tools en geïndexeerde pagina's, zoektermdichtheid binnen de eigen website én een "directory submission" service waarmee je pagina's van je website bij een groot aantal online directories kunt aanmelden.

Sheer SEO is niet gratis, maar er is al een instapabonnement van 7 US dollar per maand en voor 15 US dollar per maand heb je al een heel uitgebreid abonnement. Dat is niet duur, als je concurrerende producten bekijkt en als je bedenkt hoeveel informatie je krijgt en hoeveel tijd je bespaart. Je kunt Sheer SEO overigens wel 3 maanden gratis uitproberen.

Valt er nog iets negatiefs te melden over Sheer SEO? Eigenlijk nauwelijks, of het zou de vormgeving van de applicatie moeten zijn, die niet zo heel hip is. Maar het is functioneel, overzichtelijk en gebruiksvriendelijk, dus een kniesoor die daar over valt. Wij vinden Sheer SEO in ieder geval een toptool en hebben er dan ook geen problemen mee om een knipperende banner van Sheer SEO in onze blog te zetten 😉

Probeer het eens uit!

Heb je zelf ervaring met Sheer SEO of andere vergelijkbare tools? Of zijn er volgens jou andere en/of betere manieren om je positie inGoogle te checken? Laat gerust een reactie achter.

Hieronder nog een tweetal screenshots van onze eigen Sheer SEO rapporten (omdat we onze concullega's niet teveel in onze keuken willen laten kijken, zijn zoektermen en pagina's onleesbaar gemaakt).

In het onderstaande totaaloverzicht geeft Sheer SEO van links naar rechts de volgende informatie: de zoekterm, de positie daarvoor in Google, de verandering (stijging/daling) sinds het laatste meetmoment (in ons geval wordt per dag gemeten, dus gaat het om de dag daarvoor), de meetdatum, een doorklikmogelijkheid naar een uitgebreidere rapportage over de individuele zoekterm en tot slot welke pagina door Google wordt gevonden voor de betreffende zoekterm.

Posities in Google checken

Hieronder hebben we doorgeklikt naar een rapportagescherm voor een individuele zoekterm. Dit scherm laat het historisch verloop van de positie in Google van een pagina op een specfieke zoekterm zien.

Check posite in Google voor afzonderlijke zoekterm

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Yoast WordPress SEO plugin: een praktijk-case
Handige hulpjes & tips voor de webmaster
Scoren in Google met een “lucky shot”

Informatie over gerelateerde producten en diensten op onze website:

Ontwikkeling van zoekmachine-vriendelijke websites
Advies en ondersteuning bij content-structurering

Automatisch onze blogartikelen in je inbox?

En direct onze handige 10 zoekmachine-tips downloaden? WebGenerator blogt over online marketing, webdesign, e-commerce en nog veel meer. Onze artikelen per e-mail ontvangen zodra we ze plaatsen? Meld je dan hieronder aan en download meteen onze “10 SEO Tips Cheat Sheet“.

Subscription Form (#10)
magnifiercross