Heb je een weblog en wil je meer bezoekers trekken, dan is SEO een interessante optie. Met SEO - zoekmachine optimalisatie - maak je je blog beter vindbaar voor bezoekers en zoekmachines. Je achterhaalt de woorden waarmee mensen zoeken in zoekmachines en schrijft deze bewust in je stukken. Je biedt nu precies wat mensen zoeken en komt zo sneller bovendrijven in Google en andere zoekmachines.
Blog je fanatiek en doe je weinig met zoekmachine optimalisatie, dan maak je je weblog met deze simpele 7 tips direct beter vindbaar.
Als je weet wat mensen intikken in zoekmachines kun je deze woorden bewust toepassen op jouw blog. Via diensten als de Google Keyword Tool en Übersuggest achterhaal je snel veelgebruikte combinaties. Idealiter schrijf je per relevante zoekterm een stuk. Stop de woorden in de titel, de inleiding, tussenkopjes en verwerk ze in af afbeeldingsnamen en -omschrijvingen. Zoekmachines lezen dit.
Veel bloggers vinden dat SEO hun creativiteit beperkt, maar je kunt het ook achteraf doen. Schrijf eerst een goed verhaal en kijk dan of hier een zoekwoordcombinatie bij past, waarmee je de tekst beter vindbaar kunt maken. Als blogger wil je gelezen worden en als je blogs ook op termijn lezers trekken via zoekmachines is dat mooi meegenomen.
Link je naar een eerder geschreven blog, stop dan zoekwoorden in de gelinkte tekst. Bijvoorbeeld:
...kun je op verschillende manieren bijen bestrijden
Verwijst de link naar een blog die je geoptimaliseerd hebt voor de combinatie ‘bijen bestrijden’ dan sla je twee bijen, uh, vliegen in een klap. Nog voor een zoekmachine de link volgt snapt hij waar de bestemmingspagina over gaat en deze is ook nog eens 100% geoptimaliseerd voor deze woorden. Zoekt nu iemand in Google op ‘bijen bestrijden’ dan sta je met een beetje geluk bovenaan.
Links zijn ontzettend belangrijk voor zoekmachine optimalisatie. Omdat er heel veel pagina’s in aanmerking komen voor een plek bovenin de zoekresultaten telt het aantal stemmen voor jouw blog sterk mee. Als veel gerelateerde websites naar jou verwijzen doe je er blijkbaar toe. Google beloont dit met betere zoekresultaten, je hebt jezelf al bewezen.
Een manier om als blogger aan links te komen is gastbloggen. Schrijf een artikel voor een ander weblog en bied deze gratis aan ter publicatie. Plaatst de ander het stuk dan mag je als dank een kort afsluitend kader met informatie over jezelf en een link naar je website plaatsen.
Tip: Nodig ook gastbloggers uit op je eigen site. Je krijgt zo extra artikelen en de schrijvers verwijzen vaak op hun blog naar het stuk. Het mes snijdt dus aan twee kanten.
Zoekmachines proberen mensen zo goed mogelijk te imiteren. Als jij mag kiezen tussen een steengoed blog die dagelijks gevuld wordt of een hobbyblog waar weinig op gebeurt, waar geeft dan de voorkeur aan? Precies. Daar komt bij dat zoekmachines graag nieuwe stukken op een website zien. Hoe vaker je publiceert hoe sneller een zoekmachine jouw blog bezoekt. Hij vindt er altijd wat nieuws.
Google wil bezoekers de best mogelijke blogs voorschotelen. Dit zijn dus de blogs die gewaardeerd worden en waar mensen over praten. Praten gebeurt tegenwoordig via social media en daarom worden tweets, likes en aanbevelingen steeds belangrijker voor zoekmachines. Maak delen van jouw blogs daarom zo makkelijk mogelijk met duidelijke social media-knoppen en moedig delen aan.
Mensen zoeken in zoekmachines met hun eigen woorden en vaak liggen deze heel dicht bij elkaar. Je kunt een van deze combinaties kiezen en daar een blog over schrijven, maar je kunt ook clusters maken.
Schrijf verschillende blogs op basis van de zoekwoorden en link onderling naar de stukken. Gebruik als het even kan in de gelinkte tekst weer de gekozen zoekwoorden (zie tip 2). Je geeft zoekmachines zo allerlei signalen dat jij de specialist bent op het gebied van dit hoofdzoekwoord in al zijn varianten.
Tip: Probeer altijd een zoekwoord in je domeinnaam te stoppen. Linkt iemand met een url naar jouw website (www.zoekwoord.nl) dan hebben zoekmachines meteen een idee waar deze over gaat.
Zoekmachines zijn dol op unieke content. Dat zijn jouw eigen blogs, maar ook de reacties die mensen eronder schrijven en helemaal als hier zoekwoorden in terugkomen. Een mooi voorbeeld is de website kieskeurig.nl waarop consumenten elektronica beschreven en beoordeeld wordt. In de reacties staan steevast namen en typenummers van soortgelijke producten en dit geeft zoekmachines heel veel houvast.
Een bijkomend voordeel is dat bloggen draait om interactie en je wilt iets bij je lezers losmaken. Of dit nu ontroering of het afnemen van jouw product of dienst is. Laat je blog dus tot leven komen.
Bloggers zijn nogal eens wars van zoekmachine optimalisatie, omdat het hun creativiteit zou ondermijnen. In de praktijk vakt dit echter reuze mee. Door enkel de woorden waarop mensen zoeken in blogs te schrijven ben je al beter vindbaar en dit levert direct meer bezoekers op via zoekmachines. Schrijf je prachtige stukken, dan is het wel zo fijn als ze gelezen worden. Toch?
Rutger Steenbergen werkt als journalist en eindredacteur voor het vakblad MedischOndernemen. Met zijn bedrijf SEO Zwolle helpt hij ondernemers bij het succesvoller inzetten van internet. Daarnaast geeft hij de succesvolle trainingen Kom hoger in Google (SEO) en Schrijven voor SEO (voor Frankwatching).
Ook geïnteresseerd in een gastrol op webgenerator.nl/blog? Klik dan hier
En direct onze handige 10 zoekmachine-tips downloaden? WebGenerator blogt over online marketing, webdesign, e-commerce en nog veel meer. Onze artikelen per e-mail ontvangen zodra we ze plaatsen? Meld je dan hieronder aan en download meteen onze “10 SEO Tips Cheat Sheet“.