Grote webshops doen proef met bezorging op zondag

Grote webshops doen proef met bezorging op zondag

De komende dagen zal PostNL samen met een paar grote webshops uit ons land een proef gaan doen met het bezorgen van bestellingen op zondag. Coolblue, Bas Groep en Bax-Shop.nl zullen als ‘pioniers’ meedoen aan de test, om te zien of de vraag groot genoeg is en of het qua kosten uit te voeren is.

De webshops dragen op deze manier bij aan een trend die al langer te zien is binnen e-commerce; alles moet zo snel mogelijk, en ook altijd. Dat betekent dat we uiteindelijk zullen uitkomen op services zoals 24 uurs bereikbaarheid, bezorgen op zondag, en bezorgen op dezelfde dag. Deze ontwikkelingen gaan snel, maar daar zitten ook nadelen aan, zoals ook branche organisatie Thuiswinkel.org aangeeft op hun website.
’De toekomst zal uitwijzen of pakketbezorging op zondag daadwerkelijk toegevoegde waarde kan leveren aan onze leden. Het gevaar is namelijk dat de concurrentie webwinkeliers verplicht stelt om op zondag te leveren, maar dat dit niet direct zal leiden tot extra omzet.’

Kleinere webshops
Thuiswinkel wil daarmee zeggen dat de kans bestaat dat de grootste webshops van Nederland nog verder zullen uitlopen op de kleinere webwinkels, doordat deze extra services niet voor iedereen haalbaar zijn. Uiteraard een goed argument, omdat eerlijke concurrentie zorgt voor een gezond klimaat in webshop-land. Maar uiteraard is het wel een mooie ontwikkeling voor klant, die alleen maar meer keuze en flexibiliteit krijgt. ‘Door op zondag te bezorgen is de kans groter dat de ontvanger thuis is om het pakketje in ontvangst te nemen. Hierdoor zullen minder ritjes noodzakelijk zijn. Bovendien hoeven consumenten niet meer te wachten op hun pakketje tot na het weekend’, zo geeft ook Thuiswinkel aan.

Logistieke ontwikkelingen
Het bezorgen op zondag is een schakel in een keten van nieuwe ontwikkelingen op het gebied van logistiek. Zo zijn er ook webshops aan het experimenten met de bezorging op dezelfde dag, en zijn Google en Amazon aan het kijken naar het bezorgen van pakketten met drones. Spannende tijden dus voor webshops en klanten, om te zien waar deze ontwikkelingen uiteindelijk toe gaan leiden.

 

Terug naar overzicht