Vrijblijvende kostenindicatie? Bel gewoon even: (+31) 085 060 3603

Komt er een digitaal paspoort voor kopen bij webshops?

Digitaal paspoort eID voor o.a. online aankopenDeze week werd door staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid in een brief aan de Tweede Kamer voorgesteld om een digitaal paspoort in te voeren, een zogeheten eID, om te zorgen voor meer veiligheid op internet en bij online aankopen in het bijzonder. Hoe gaat dat er precies uitzien?
 
De ‘kaart’ zal volledig digitaal zijn, en is dus eigenlijk meer een digitale identiteit. Het moet op termijn de DigID gaan vervangen, om het identificeren op internet nog gemakkelijker te maken. Zo moet de online veiligheid in Nederland nog verder omhoog gebracht worden.
 
Op dit moment is het nog niet zeker dat de eID er daadwerkelijk komt, maar de plannen zijn nu dus wel voorgelegd. De verwachting is dat er in 2015 een pilot gestart kan worden, zodat uiterlijk 2017 het systeem kan worden ingevoerd.
 

Alcohol

Het plan komt voort uit vragen van verschillende partijen in de Tweede Kamer over het kunnen aankopen van alcohol via webshops en ook de veiligheid voor webshops in het algemeen. Wanneer bezoekers zich in alle webshops kunnen identificeren via één systeem, zal het voor alle partijen makkelijker en veiliger worden om online te bestellen.
 

Thuiswinkel.org

Ook de belangenorganisatie voor webwinkels, Thuiswinkel.org, is positief over het plan. Zij geven aan dat ze al een tijdje in gesprek zijn met grote webshops in ons land over een dergelijke online identiteit. Het invoeren van een systeem, waarbij bezoekers een account kunnen aanmaken en dan op alle webshops daarmee kunnen inloggen, moet bijdragen aan een hoger niveau van e-commerce in ons land.
 
Het is dus nog even afwachten of dit plan tot goedkeuring stemt in de Tweede Kamer, en wanneer er dan daadwerkelijk van start kan worden gegaan.
magnifiercrosschevron-down