Vrijblijvende kostenindicatie? Bel gewoon even: (+31) 085 060 3603

Afhalen steeds belangrijker binnen e-commerce

Online winkelen draait traditioneel om het thuisbezorgen van bestellingen, maar daarin lijkt een verschuiving plaats te vinden. Steeds meer mensen willen zelf meer invloed kunnen hebben op het tijdstip dat een pakketje wordt bezorgd, en gaan daarom steeds vaker zelf bestellingen afhalen.

eDay

Afgelopen week vond in Amsterdam het eDay evenement plaats, waar veel mensen aan het woord kwamen over de toekomst van retail en e-commerce. Onder andere was Ibrahim Ibrahim als spreker aanwezig, eigenaar van adviesbureau Portland, en die had een verfrissende blik over de toekomst van online winkelen. In plaats van thuisbezorgen gaan we steeds meer toe naar het afhalen op een locatie waar we toch al komen, om tijd te besparen ten opzichte van traditioneel winkelen én om het bezorgproces beter te maken.

Alternatief voor bezorgen

Ze zijn er al een tijdje, de punten waar we online bestellingen kunnen afhalen. Maar de laatste tijd beginnen ze snel aan populariteit te winnen. Veel mensen realiseren zich dat ze behoefte hebben aan meer flexibiliteit, doordat hun dagen zijn volgepakt met werk, afspraken, zorgen voor kinderen, en vele andere bezigheden. Daardoor is het thuisbezorgen van online bestelling vaak lastig, en komt het eigenlijk nooit goed uit.

Met het ophalen van de bestellingen bij een plek in de buurt, bijvoorbeeld de supermarkt of speciaal daarvoor ingerichte afhaallocaties (zoals die waar PostNL mee aan het experimenteren is) kunnen consumenten een pakket afhalen waar ze dat willen – en vooral ook wanneer ze willen.

Het betekent dat deze verschuiving ook voor webshops een uitdaging wordt: werd het thuisbezorgen als een ervaring gezien waar veel tijd en aandacht naar uitging, dat zal ook moeten gaan gebeuren bij klanten die hun bestelling ergens afhalen.

Hoe dit zich gaat ontwikkelen zal de toekomst moeten gaan uitwijzen, maar dat er veranderingen komen lijkt wel duidelijk.

magnifiercrosschevron-down