Vrijblijvende kostenindicatie? Bel gewoon even: (+31) 085 060 3603

Aanpassingen e-commerce: van iDeal naar Sepa

Er zal dit jaar het nodige gaan veranderen in het betaalverkeer in webshops. Banken zijn volop aan het migreren vanaf iDeal naar een variant van iDeal die is aangepast aan Sepa, dat Europees betaalverkeer makkelijker maakt. Er zullen daarom ook technische wijzigingen moeten worden doorgevoerd bij online shops: in het ergste geval lopen de online betaalprocessen namelijk vast.
 
Currence, de organisatie achter onder andere iDeal, heeft vandaag bekend gemaakt dat alle banken de migratie naar de nieuwe variant hebben gemaakt. Dat betekent dat iDeal nu is aangepast naar de standaarden van Sepa (Single Euro Payments Area): het is daarmee mogelijk om binnen Europa te betalen op een gemakkelijke manier, grensoverschrijdend dus.
 
Ook wordt het daarmee voor buitenlandse bedrijven simpel om iDeal te implementeren. Het moet het betaalverkeer over de grenzen gaan stimuleren, zodat het niet meer uitmaakt of je in Nederland of in een ander Europees land wilt gaan bestellen via een webshop.
 

Voor webshops

Voor bedrijven met een of meerdere webshops betekent het dat er technische aanpassingen gemaakt worden om iDeal te kunnen blijven aanbieden: Currence geeft zelfs aan dat bedrijven over moeten naar de Sepa standaarden voor 1 augustus, dan worden webshops van iDeal afgesloten. Er moet dus haast achter worden gezet, maar wat moet er precies worden gedaan?
 
Voor bedrijven die werken via een payment provider zal er niet veel veranderen, de provider zal de technische kant van het verhaal oppakken. Beheert u zelf de technische kant? Dan zijn er een aantal wijzigingen die moeten worden doorgevoerd; overschakelen naar IBAN betalingen, het bestandsformaat van de banken gaat veranderen, administratie moet worden aangepast – het beste is om hiervoor contact op te nemen met de bank.
 

Voor consumenten

Het betalen zal komend jaar steeds meer veranderen naar het verwerken van IBAN betalingen. Niet langer is het rekeningnummer van een aantal cijfers voldoende, dit zal via IBAN gaan verlopen. Uiteraard zal dit de komende tijd nog verder worden gecommuniceerd.
magnifiercrosschevron-down