Vrijblijvende kostenindicatie? Bel gewoon even: (+31) 085 060 3603

Wanneer moet ik mijn B-to-B email nieuwsbrief versturen?

Een nieuwsbrief maken is één ding, maar wanneer kunt u het beste een zakelijke (dus business-to-business) email nieuwsbrief versturen? Met andere woorden: op welke dagen en tijden maakt ude meeste kans dat je ontvangers achter de computer zitten, online zijn én in de stemming omuw nieuwsbrief te lezen? Er zijn wel vuistregels voor verzenddagen en -tijdstippen van nieuwsbrieven, maar WebGenerator is er eens wat dieper ingedoken. De (voorzichtige) conclusies:

  • Juni, juli en augustus zijn (zoals te verwachten) niet de beste maanden, maar er zijn ook aanwijsbaar maanden die juist wél goed zijn om een nieuwsbrief te versturen.
  • Dinsdag is de beste dag om een nieuwsbrief te versturen.
  • Het beste tijdstip om een zakelijke nieuwsbrief te versturen is tussen 13:00 en 15:00 uur.

Zoals gezegd, het zijn voorzichtige conclusies, want we baseren ons op cijfers die niet voor elk bedrijf hetzelfde hoeven te zijn. U kunt echter op basis van uw eigen website-statistieken ook vrij makkelijk zelf zo'n onderzoekje uitvoeren. Lees even verder voor de details...

We hebben gekeken naar de website-statistieken over een langere periode van onze eigen website. Aangezien wij internet en e-mail marketing oplossingen voor het bedrijfsleven bieden, kunnen we ervan uitgaan dat de bezoekers van onze website veelal bestaan uit (startende) ondernemers en mensen met een marketing-communicatiefunctie.

Het idee om onze website-statistieken als een graadmeter te gebruiken, is gestoeld op het volgende uitgangspunten: als mensen onze website bezoeken zitten ze achter een computer, zijn ze online én staan ze in de "ontvangst-modus" voor informatie. Als algemeen uitgangspunt hanteren we dat een email nieuwsbrief vaker wordt gelezen op het moment dat de nieuwsbrief binnenkomt (als de ontvanger er later aan toekomt moet hij meer mail doorlezen en is de kans groter dat de nieuwsbrief minder aandacht krijgt).

Beste maanden om nieuwsbrief te versturen

Hieronder ziet u de verdeling van website-bezoekers per maand. We hebben gekeken naar een periode van 5 jaar en het feit dat niet alle maanden even lang zijn, hebben we "weggerekend". Het is niet verrassend dat de vakantie- en feestmaanden juni, juli, augustus en december geen goede maanden zijn om een zakelijke nieuwsbrief te versturen (hoewel je ook zou kunnen redeneren dat de mensen die niet op vakantie zijn, meer tijd hebben om nieuwsbrieven te lezen). Er zijn echter ook maanden die er duidelijk bovenuit steken. Daar zou u van kunnen profiteren als u maar enkele malen per jaar een e-mail nieuwsbrief verstuurt: kies dan de best mogelijke maanden.

Bezoekers per maand op website

Beste dag om een nieuwsbrief te versturen

Hieronder ziet u de verdeling naar weekdagen van bezoekersaantallen op onze website. Dinsdag lijkt hier duidelijk de beste dag van de week te zijn om een zakelijke nieuwsbrief te versturen. Hoewel maandag ook redelijk hoog scoort, wordt deze dag in het algemeen afgeraden: tijdens het weekend komt veel spam binnen en bij het opruimen daarvan op maandag kan ook uw nieuwsbrief makkelijk het slachtoffer van de snel gehanteerde delete-knop worden.

Beste tijdstip om een nieuwsbrief te versturen

Als we onze uitgangspunten blijven hanteren, is het beste tijdstip voor het verzenden van een zakelijke nieuwsbrief bijna een no-brainer, namelijk tussen 13:00 en 15:00 uur 's middags. Zie het grafiekje hieronder.

Beste tijdstip om email nieuwsbrief te versturen

Hoe betrouwbaar is dit 'onderzoek'?

Onze website trekt grote aantallen bezoekers (we hebben ze niet expliciet vermeld om de concurrentie niet wijzer te maken) en we hebben gemiddelden over een langere periode (5 jaar) genomen. Maar natuurlijk is het een huis-tuin-en-keuken-onderzoekje. Je zou ook vraagtekens kunnen zetten bij de uitgangspunten voor de conclusies. Toch leek het ons een aardige benadering, te meer omdat het voor veel ondernemers lastig is om dit soort zaken via de statistieken van hun email nieuwsbrief zelf te testen. Een goede e-mail marketing applicatie levert weliswaar uitgebreide e-mail nieuwsbrief rapportages, maar je moet dan grote aantallen verzenden en echt tijd steken in het verzenden van dezelfde nieuwsbrief op verschillende dagen en tijdstippen.

Zelf ervaringen op dit gebied? Aarzel niet om een reactie te plaatsen.

Automatisch onze blogartikelen in je inbox?

En direct onze handige 10 zoekmachine-tips downloaden? WebGenerator blogt over online marketing, webdesign, e-commerce en nog veel meer. Onze artikelen per e-mail ontvangen zodra we ze plaatsen? Meld je dan hieronder aan en download meteen onze “10 SEO Tips Cheat Sheet“.

Subscription Form (#10)
magnifiercross