Vrijblijvende kostenindicatie? Bel gewoon even: (+31) 085 060 3603

Tell-a-friend functie en de anti-spam wetgeving

Tell-a-friend functie op website en anti-spam wetgevingEen tell-a-friend functie op een website maakt het makkelijk voor bezoekers om een link naar een specifieke pagina door te sturen naar een relatie. Niks aan de hand zou je zeggen, gewoon een berichtje tussen twee mensen die elkaar kennen. Maar ook zo'n tell-a-friend functie moet voldoen aan bepaalde regels binnen de anti-spam wetgeving.

Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) en telecomwaakhond OPTA zien de tell-a-friend functie als een grensgeval tussen persoonlijke en commerciële communicatie en scharen het dus niet direct onder de noemer 'spam'. Maar een tell-a-friend functie moet wel voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • De communicatie via tell-a-friend vindt plaats op eigen initiatief van de bezoeker van de site, zonder dat hiertegenover een beloning, zoals een extra winkans bij een spel, staat (voor gebruiker of ontvanger).
  • Het moet de ontvanger duidelijk zijn wie de initiatiefnemer is die hem de mail heeft laten sturen, zodat hij deze vriend of kennis kan vragen geen mails meer te (laten) versturen. Het moet ook duidelijk zijn dat de mail via de website is verstuurd.
  • De verzender moet voor verzending het volledige bericht kunnen bekijken, zodat hij verantwoordelijkheid kan nemen voor de persoonlijke inhoud ervan de website die tell-a-friend aanbiedt mag de namen en mailadressen niet bewaren en/of gebruiken voor andere doeleinden; het gebruik moet beperkt blijven tot het versturen van de eenmalige mail.
  • De website moet het systeem beveiligen tegen misbruik, zoals geautomatiseerd verzenden van direct e-mails.

Met dank aan onze klant en partner LeadBuilders die ons op dit nuttige weetje attent maakte. Voor deze blogpost is geciteerd uit een artikel op de website van het Nederlands Uitgeversverbond: u kunt het hele artikel hier nalezen.

Automatisch onze blogartikelen in je inbox?

En direct onze handige 10 zoekmachine-tips downloaden? WebGenerator blogt over online marketing, webdesign, e-commerce en nog veel meer. Onze artikelen per e-mail ontvangen zodra we ze plaatsen? Meld je dan hieronder aan en download meteen onze “10 SEO Tips Cheat Sheet“.

Subscription Form (#10)
Digital Loyalty Card Program
magnifiercross