Vrijblijvende kostenindicatie? Bel gewoon even: (+31) 085 060 3603

Mobiele website? Niet zo moeilijk als je denkt.

Een mobiele website maken is minder ingewikkeld dan je misschien zou denken. WebGenerator deed het al voor meerdere opdrachtgevers, waaronder IT-detacheerder PEAK IT. Hieronder zie je hoe de mobiele website van PEAK IT eruit ziet op een paar populaire smartphones. Onderaan dit artikel kun je de afbeeldingen ook afzonderlijk groter bekijken.

Mobiele website

Mobiel webdesign

Hoewel de mobiele website er misschien wat "app-achtig" uitziet, is het toch echt een "gewone" website. We hebben er namelijk een mobiel webdesign voor gemaakt, dat is geoptimaliseerd voor weergave op mobiele telefoons. Zo heeft dit design een navigatie die bestaat uit beeldvullende menuknoppen, die je naar achterliggende pagina's leiden. Het is echter ook mogelijk om een menuknop naar een submenu te laten leiden, zodat de content van de mobiele website kan worden onderverdeeld naar verschillende subsecties. Het design schaalt automatisch mee met de schermgrootte van de mobiele telefoon, dus ook op kleinere schermen of in gekantelde weergave blijft alles er netjes uitzien.

De kunst bij een mobiel webdesign is om de website erg "lichtgewicht" te houden. Het bezoeken van een website met een mobiele telefoon gebeurt immers meestal via een tragere verbinding dan een internetverbinding in huis of op kantoor. Het webdesign én de HTML van een mobiele website moeten daar dus rekening mee houden.

Hoe stuur je mensen naar je mobiele website?

In het voorbeeld van PEAK IT hebben wij op de corporate website www.peakit.nl een script ingebouwd dat detecteert of de bezoeker de website bekijkt met een mobiele telefoon. Als dat zo is wordt die bezoeker automatisch doorgesluisd naar de mobiele website. Hetzelfde gebeurt op de recruitment website werkenbijpeakit.nl, maar in dat geval worden bezoekers direct doorgestuurd naar het recruitment gedeelte van de mobiele website. Op die manier bedient PEAK IT dus met één mobiele website meerdere doelgroepen.

De inhoud van een mobiele website

Zoals het bovenstaande al doet vermoeden, is de mobiele website een aparte, tweede website náást de gewone website. De inhoud van de meeste gewone websites is niet geschikt om 1-op-1 te worden omgezet naar een mobiele website. Een deel van de content van de mobiele website van PEAK IT wordt dan ook apart beheerd. Dat gebeurt wel met hetzelfde content management systeem waarmee ook de gewone website wordt beheerd. Zo kan PEAK IT -- vanuit een vertrouwde beheeromgeving -- kortere (én lichtere) content op de mobiele bezoeker toespitsen.

Andere content wordt overigens wel centraal beheerd. Zo hebben wij voor PEAK IT een vacature-module ontwikkeld die vacatures uit het back-office systeem van PEAK IT ophaalt en op zowel de gewone als de mobiele website publiceert.

Is een mobiele website iets voor jou?

De kosten van het bouwen van een "gewone" mobiele website op basis van de standaard functies van ons CMS zijn niet zo heel hoog (maatwerkontwikkeling van specifieke modules of functies kan natuurlijk wel meer kosten met zich meebrengen). Verder kost het je zelf alleen wat tijd om de content te plaatsen. In website-statistieken programma's zoals Google Analytics of ons eigen ProStats website-statistieken tool kun je achterhalen of je website vaak vanaf mobiele devices wordt bezocht. En je kunt ervan uitgaan dat dat deel in de toekomst alleen maar zal toenemen. Op basis daarvan kun je een afweging maken of een mobiele versie van je gewone website de moeite en kosten waard is.

Maar er kunnen natuurlijk ook specifieke doelen zijn waarvoor je een mobiele website zou willen opzetten. Misschien heeft jouw organisatie vertegenwoordigers "op de weg" die je via een mobiel extranet van informatie wilt voorzien of richt je je specifiek op een doelgroep waarvan je weet dat ze erg vaak mobiel zijn.

Als je meer wilt weten over mobiele websites en wat WebGenerator daarin voor je zou kunnen betekenen, neem dan gerust even contact met ons op (tel. 036 30 200 15). We nemen graag de mogelijkheden met je door.

Automatisch onze blogartikelen in je inbox?

En direct onze handige 10 zoekmachine-tips downloaden? WebGenerator blogt over online marketing, webdesign, e-commerce en nog veel meer. Onze artikelen per e-mail ontvangen zodra we ze plaatsen? Meld je dan hieronder aan en download meteen onze “10 SEO Tips Cheat Sheet“.

Subscription Form (#10)
magnifiercross