picnik.com, een ideale online “image resizer”

UPDATE
Picnik, de hieronder beschreven gratis oplossing voor het online bewerken van foto’s, stopt ermee in april 2012. Google nam Picnik over en heeft besloten om “de stekker eruit te trekken”. Jammer, want Picnik was een heel fijn hulpmiddel om foto’s te bewerken. Op zoek naar een alternatief?
Klik hier voor PicMonkey, de waardige en eveneens gratis opvolger van Picnik.

Als je afbeeldingen wilt verkleinen om ze op je website te plaatsen, is het belangrijk dat je die foto’s niet alleen kleiner, maar ook minder zwaar maakt. Want zware afbeeldingen maken je site langzaam. Da’s vervelend voor de bezoeker, maar ook Google heeft een hekel aan websites die langzaam in beeld verschijnen.

Heb je ervaring met beeldbewerking, dan beschik je misschien over speciale software. Photoshop is natuurlijk een heel bekend, maar ook heel duur programma. Wil je geen geld uitgeven aan een speciaal programma, dan zijn er tal van gratis online tools om foto’s te bewerken. Op deze website vind je een overzicht van maar liefst 50 van die online beeldbewerkingsprogramma’s, allemaal gratis.

Picnik - gratis tool online beeldbewerkingWe hebben er eentje uitgepikt, omdat die tool een van de meest uitgevoerde handelingen — het kleiner en minder zwaar maken van afbeeldingen — heel snel en heel simpel maakt. Deze online ‘”image resizer” heet Picnik.

Picnik stap voor stap

Hieronder laten we de eenvoudige stappen zien om een foto op met Picnik razendsnel kleiner en lichter te maken. We doen dat met een heel grote foto met een afmeting van 1600 x 1200 pixels en een “gewicht” van 728 Kb ofwel driekwart Mb. Aan die foto moet echt wat gedaan worden voordat we ‘m op een website gaan plaatsen.

Ga naar www.picnik.com en upload je foto.

Image resizer - foto uploaden

Je foto wordt direct (en snel!) getoond in een scherm waar je meerdere beeldbewerkingen kunt uitvoeren. We gaan voor verkleining, dus we klikken op “Resize”.

Image resizer - kies resize

Voer bovenin het scherm de gewenste hoogte of breedte in (een van beide is voldoende, de andere waarde wordt automatisch in verhouding aangepast). Je ziet meteen het resultaat. Let wel even op dat de weergave op 100% staat (rechtsonderin het scherm) zodat je ook echt de ware grootte ziet. Ben je tevreden? Klik dan op “OK” om de aanpassing op te slaan. Daarna zie je bovenin wat halftransparante tabs verschijnen, waaronder een tab “Save & Share”. Klik op die tab.

image resizer - foto verkleinen

Je komt nu in een scherm waar je de foto weer terug naar je PC kunt downloaden. Maar let op, hier kun je nog de compressiekwaliteit en daarmee de zwaarte van de foto finetunen. Daar was het ons immers om te doen. Hoe lager de compressiekwaliteit, hoe lager de beeldkwaliteit, maar hoe lager ook het gewicht. Dat gewicht wordt ook meteen weergegeven. Het is de kunst om de balans te vinden tussen kwaliteit en gewicht. Een compressiekwaliteit van 5 tot 7 levert vaak nog een prima beeldkwaliteit op, terwijl je daarmee flink wat Kb’s van je foto afknabbelt. Speel er maar eens mee om de voor jou ideale verhouding te vinden. Hoe lichter hoe beter! Met de button “Save Photo” sla je de foto tenslotte weer op op je PC.

image resizer - afbeelding comprimeren

verkleinde fotoHiernaast zie je het eindresultaat: de foto is verkleind naar 300 x 225 pixels en weegt nog geen 40 Kb — dat is zo’n 20 x lichter dan het origineel en staat dus lekker snel in beeld. Je kan met Picnik overigens veel meer doen dan alleen afbeeldingen comprimeren, bijvoorbeeld:

  • foto’s bijsnijden
  • afbeeldingen roteren
  • kleuren bijstellen en lichter/donkerder maken
  • foto’s scherper maken
  • “rode oogjes” verwijderen
  • teksten en effecten toevoegen
  • enzovoort…

Picnik is dus veel meer dan een image resizer en zeker ook voor foto-hobbyisten een leuke tool in de gereedschapskist. Wat is trouwens jouw favoriete tool voor beeldbewerking?

Automatisch onze blogartikelen in je inbox?

En direct onze handige 10 zoekmachine-tips downloaden?

WebGenerator blogt over online marketing, webdesign, e-commerce en nog veel meer. Onze artikelen per e-mail ontvangen zodra we ze plaatsen? Meld je dan hieronder aan en download meteen onze “10 SEO Tips Cheat Sheet“.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.