Welke “kassa” moet je kiezen voor je webshop?

Kassa kiezen voor je webshopWil je een eigen webwinkel beginnen, dan wil je je klanten natuurlijk online laten betalen. In de “webshop checklist” die we gebruiken bij het maken van webshop-offertes, besteden we daar veel aandacht aan. Het leek ons aardig die informatie in onze blog te delen.

Om online betalen in je webshop mogelijk te maken, is het in de meeste gevallen nodig om een overeenkomst aan te gaan met een zogeheten payment service provider (PSP). PSP’s faciliteren de koppeling van betaalmethodes met je webshop, zoals iDeal en creditcards. De PSP biedt je ook een beheeromgeving (“backoffice”) die je inzicht geeft in de transacties van je webshop. Het daadwerkelijk inbouwen van die koppeling gebeurt door in de regel door de partij bij wie je je webshop laat bouwen.

Bij de selectie van een PSP kunnen verschillende criteria een rol spelen:

 • De betaalmethodes die je wilt aanbieden
  Er zijn legio betaalmethodes: iDeal, creditcard, Paypal, machtiging, enzovoort. Hoewel het aantrekkelijk lijkt zoveel mogelijk betaalmethodes aan te bieden, is het raadzaam om per methode de voors en tegens goed af te wegen. Elke extra betaalmethode kan extra werkzaamheden, administratie en/of kosten met zich meebrengen.
 • De kosten die de PSP in rekening brengt voor haar diensten
  PSP’s hanteren verschillende tariefmodellen. Sommigen hanteren een bedrag per transactie, anderen hanteren een maandbedrag, weer anderen combineren beide tariefmodellen. In sommige gevallen worden ook eenmalige opstartkosten in rekening gebracht. Buiten de kosten van de PSP zelf kunnen ook kosten per specifieke betaalmethode van toepassing zijn.
 • De frequentie van uitbetaling
  Betalingen worden in eerste instantie geïnd door de PSP en periodiek aan de webshop-owner uitgekeerd. Bij veel PSP’s kun je die frequentie zelf bepalen; sommige PSP brengen kosten in rekening voor een hogere frequentie van uitbetaling.
 • De beschikbare technische koppelingen
  Om betaalfuncties beschikbaar te maken in je webshop, dient de PSP een technische koppeling aan te bieden, die in je webshop kan worden geïntegreerd. Elke zichzelf respecterende PSP hoort bijvoorbeeld een goede koppeling te bieden voor Magento webshops, het platform dat ook WebGenerator gebruikt voor de bouw van webshops.

In algemene zin adviseren wij bij de keuze van een PSP niet alleen te focussen op de kosten. Een “goedkope” PSP met rammelende techniek kan leiden tot extra kosten in implementatie of — erger nog — omzetverlies en dan is goedkoop alsnog duurkoop.

Denk ook vooruit. Er zijn in Nederland enkele aanbieders die alleen iDeal aanbieden. Mollie (www.mollie.nl) is daarvan een voorbeeld. Een uitstekende partij, maar als je later ook creditcardbetalingen mogelijk wilt maken in je webshop, moet je alsnog op zoek naar een tweede of vervangende PSP en maak je dus dubbele kosten.

Opmerking: sommige banken bieden vergelijkbare diensten aan als PSP’s. In het algemeen zijn banken daarin echter duurder én beperkter (vaak bieden zij alleen iDeal aan) dan de gespecialiseerde PSP’s. Wij adviseren daarom in het algemeen te kiezen voor een PSP in plaats van een bank.

Zeer veel informatie over PSP’s en betaalmethodes vind je op www.internetkassa.nu. Ook de website www.pspcheck.nl biedt nuttige informatie, inclusief klantervaringen.

Aanvulling 10.7.2011 In een comment wees Alexandra Bos ons nog op www.ideal-vergelijken.nl: een aanrader.

Wil je een webshop laten maken en daarover meer informatie of een idee van de kosten? Klik dan hier voor meer informatie of vraag een webshop-offerte bij ons aan. Of bel ons gewoon: 036 30 200 15. We nemen graag de mogelijkheden met je door.

Automatisch onze blogartikelen in je inbox?

En direct onze handige 10 zoekmachine-tips downloaden?

WebGenerator blogt over online marketing, webdesign, e-commerce en nog veel meer. Onze artikelen per e-mail ontvangen zodra we ze plaatsen? Meld je dan hieronder aan en download meteen onze “10 SEO Tips Cheat Sheet“.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.