Vrijblijvende kostenindicatie? Bel gewoon even: (+31) 085 060 3603

Plagiaat van je websiteteksten: wat doe je eraan?

Gisteren ontvingen we via het contactformulier op onze website een (anoniem) bericht. De afzender meldde dat een website van een andere webbouwer exact dezelfde content vertoonde als onze website. En inderdaad, deze “vakbroeder” bleek meerdere pagina’s linea recta van onze website te hebben gekopieerd.

Het is niet de eerste keer en het zal ook wel niet de laatste keer zijn. Hoe hoger je in Google staat, hoe groter de kans dat je content wordt geplagieerd, zo is onze ervaring. Misschien komt het ook wel omdat onze websiteteksten zo ontzettend lekker weglezen 😉

Maar alle gekheid op een stokje: ergerlijk is het wel. Schrijven is hard werken en kost tijd. Websiteteksten vertegenwoordigen dus een waarde. Wanneer je pennevruchten letterlijk op een concurrerende website worden gebruikt, dan voel je je -- om het netjes uit te drukken -- bestolen. Het vervelendste is misschien nog wel dat bezoekers van je website zouden kunnen denken dat je zélf teksten steelt, omdat ze jouw teksten ook ergens anders tegen kunnen komen.

Omdat we waarschijnlijk niet de enige zijn, biedt deze blogpost wat slachtofferhulp.

Wat kun je doen om plagiaat te voorkomen?

Eerlijk gezegd en helaas: niet zo gek veel. Natuurlijk is het altijd verstandig op je website een pagina op te nemen met een vermelding van je copyrights (“Niets van deze website mag zonder toestemming..." enzovoort). Maar daar zullen de echte boefjes zich weinig van aantrekken... dat het niet mag weten ze toch wel.

Sommige websites werpen technische drempels op om plagiaat tegen te gaan. Iemand die tekst wil kopiëren, krijgt dan (door een scriptje op de site) een pop-up melding dat dat niet mag. Maar meer dan een laag drempeltje is dat niet, want met een beetje handigheid valt de tekst -- bijvoorbeeld via de broncode -- altijd wel te kopiëren.

“Alles van waarde is weerloos”, lijkt dus te gelden. Maar dat is niet helemaal waar. Want voorkomen is lastig, maar genezen is wel degelijk mogelijk.

Plagiaat opsporen met Google

Je kunt er proactief achter komen of jouw content wordt geplagieerd. Een eenvoudige en doeltreffende methode is de volgende: kopieer een of meerdere zinnen van de pagina die je wilt controleren en plak die in het zoekveld van Google. Zet er dubbele aanhalingstekens omheen: dan gaat Google op zoek naar de letterlijke tekst. Als je tekst ook op andere websites voorkomt, blijkt dat snel genoeg uit de zoekresultaten. Hieronder een voorbeeld:

We gebruikten de eerste zin van een drukbezochte pagina van onze website, hieronder gearceerd...

Plagiaat -- de originele tekst

... en plakten die tussen aanhalingstekens in het zoekveld van Google. Bingo! Onze tekst komt op meerdere sites voor en er is ook een slimmerik die de tekst gebruikt als advertentietekst in forums en online advertentierubrieken:

Plagiaat opsporen met Google

Plagiaat opsporen met speciale online tools

Google is dus een prima hulpmiddel, maar er zijn ook speciale oplossingen die nog een stapje verder gaan. Sommige zijn gratis, andere zijn voor een deel gratis en bieden meer functies in een betaalde versie. Als je contentplagiaat serieus te lijf wilt gaan, kunnen deze tools je veel tijd besparen. In veel gevallen hoef je je controlewensen maar één keer invoeren en word je automatisch op de hoogte gehouden als je websiteteksten ergens anders op het wereldwijde web de kop opsteken. Hieronder zetten we er een paar op rij:

  • Copyscape - Voor uitgebreide en grote controles.
  • Plagiarism Checker - Waarschuwt je door middel van Google alerts.
  • Plagiarism Detect - Ook geschikt voor plagiaatcontrole in Word-documenten.
  • Plagium - Geeft gevonden plagiaat visueel weer, inclusief vinddatum.
  • Webconfs - Vergelijkt twee URL’s en geeft de mate van overeenkomst aan.

Zorgen dat plagiaat verdwijnt

Als je je websiteteksten geplagieerd terugvindt op andere websites, hoef je het er niet bij te laten zitten. Je kunt de volgende dingen doen:

  • Stuur de dief een e-mail met verzoek tot verwijderen van jouw teksten
    Stuur de webmaster van de plagiërende site een e-mail met het verzoek om de gekopieerde content van zijn website te verwijderen. Wees expliciet: geef aan om welke pagina’s het gaat (maar vermeld ook dat eventueel niet door jou opgemerkte teksten ook verwijderd dienen te worden) en stel een termijn. Je kunt je mail vriendelijk formuleren, maar zelf hebben we de beste ervaring met een bericht dat er geen doekjes om windt: wij “sommeren” gekopieerde teksten binnen 24 uur te verwijderen en dreigen met juridische stappen als dat niet gebeurt. Meestal krijgen we binnen een uur een reactie en is de “gestolen waar” snel van de website verwijderd.
    .
  • Dien een “spam report” in bij Google
    Google houdt niet van “dubbel werk” en dus niet van gedupliceerde content. Via Google Webmaster Tools kun je online melding maken van gekopieerde content. Als je klacht gegrond is, kan Google de gekopieerde content verwijderen uit haar index en zoekresultaten. Zo kun je voorkomen dat andere websites in Google goedesier maken met jouw content.
    .
    Plagiaat aanmelden bij Google (spam report)
    .
  • Meld “inbreuk op auteursrecht” via Google
    Via deze pagina van Google kun je een officiële juridische klacht indienen. Dat gaat echter wel een (flinke) stap verder dan een spam report. Lees daarom eerst goed na wat er bij komt kijken en wat de consequenties kunnen zijn, en maak voor jezelf de overweging of het sop de kool waard is.

Als je nou echt alles over plagiaat en intellectueel eigendom wil weten, kijk dan 's op de site van Charlotte's Law. Die hebben er verstand van.

Automatisch onze blogartikelen in je inbox?

En direct onze handige 10 zoekmachine-tips downloaden? WebGenerator blogt over online marketing, webdesign, e-commerce en nog veel meer. Onze artikelen per e-mail ontvangen zodra we ze plaatsen? Meld je dan hieronder aan en download meteen onze “10 SEO Tips Cheat Sheet“.

Subscription Form (#10)
magnifiercross