Vrijblijvende kostenindicatie? Bel gewoon even: (+31) 085 060 3603

Websites voor ZZP-ers: 15 antwoorden van de webdesigner

15 vragen voor je webdesignerMarketingadviseur Elja Daae is een bloedfanatieke blogger, twittert zich een slag in de rondte en schrijft voor het bekende online marketing magazine Frankwatching. Ook voor onze blog schreef ze een aantal gastblogs. Gisteren lazen we op haar blog een bijzonder zinnig artikel met de titel "Websites voor ZZP-ers: 15 vragen aan je webdesigner". Een aanrader voor iedere ondernemer (niet alleen ZZP-ers) die voor het eerst naar een webbouwer stapt. Het leek ons als webdesigner leuk om antwoord te geven op die 15 vragen. Dus hier gaat-ie:

Vraag 1: Kan ik zelf iets ontwerpen voor het design of werk je met vaste "thema's" (designs)?

Wij doen het allebei. Als wij je website bouwen, kun je je ideeën of zelfs een compleet uitgewerkt design aanleveren, dat wij vervolgens omzetten naar een werkende website die je zelf kunt beheren met behulp van ons content management systeem. Maar we hebben inderdaad ook een ruime keuze uit webdesigntemplates. Dat is goedkoper -- want we zijn dan sneller klaar -- maar zeker niet minder professioneel. Ook kunnen we het design van je bestaande website overnemen of 'from scratch' een compleet nieuw webdesign voor je ontwerpen. Klik hier voor alle webdesign mogelijkheden.

Vraag 2: Welke software/wat voor CMS gebruik je?

WebGenerator bouwt websites op basis van haar eigen content management systeem WebGenerator ProSite CMS. Dat is geen open source zoals WordPress of Joomla, maar biedt wel alle functionaliteiten die je van een volledig CMS mag verwachten. Ons CMS is erop gericht om je maximale controle over de inhoud, maar ook over bepaalde design- en functionele elementen van je website te geven, zonder dat je daar een techneut voor hoeft te zijn.

Vraag 3: Hoe makkelijk is het voor mij om de site te updaten?

Heel makkelijk. Maar zoals Elja in haar artikel aangeeft, er is een verschil tussen het toevoegen/aanpassen van content en het uitbreiden met functies. Als het gaat om content, dat is simpel: elk tekstje op je website kun je zelf beheren, punt. Voor het toevoegen van technische functies zul je ons misschien soms nodig hebben (het gebruik van die functies is daarna overigens weer geheel aan jou). Ben je iemand die niet bang is van techniek, wil je zelf meer controle over de technische aspecten van je website en heb je er de tijd en affiniteit voor? Dan is het zelf aan de slag gaan met een open source systeem zoals bijvoorbeeld WordPress misschien meer iets voor jou. Ben je meer van het type 'schoenmaker-hou-je-bij-je-leest', dan is een webbouwer als WebGenerator waarschijnlijk een betere keuze.

Vraag 4: Het zit het qua domein?

Je kunt je domein via WebGenerator registreren als je dat wilt. Het domein is en blijft daarbij overigens altijd jouw eigendom -- wij zijn enkel een faciliterende partij en je kunt je domein op elk moment naar een andere registrant verhuizen. Maar meestal adviseren we klanten om hun domein lekker zelf te registreren, bijvoorbeeld bij een partij als www.mijndomein.nl. Voor een habbekrats registreer je daar een domein inclusief onbeperkt e-mail faciliteiten. Veel mensen hebben het idee dat je je domein altijd via je webbouwer moet registreren (en sommige webbouwers houden dat idee helaas maar al te graag in stand...) maar het is feitelijk nergens voor nodig. Vanuit je domeinregistrant kun je je domein -- of meerdere domeinen -- eenvoudig doorverwijzen naar je bij ons gehoste website. Je krijgt daarvoor van ons een glasheldere uitleg en als je er niet uitkomt helpen we je even.

Vraag 5: Wat gaan ze doen om je site goed vindbaar te maken in de zoekmachines?

De basis voor een goede vindbaarheid is ons content management systeem. Daarin kun je je inhoud beheren op een zoekmachinevriendelijke manier. We leggen in onze CMS-training ook uit hoe je dat kunt doen en waar je in algemene zin aandacht aan moet besteden als je beter gevonden wilt worden door Google. Op onze website vind je ook 10 SEO-tips die je daar bij helpen. Daarnaast mag je er op vertrouwen dat door ons gebouwde websites goed in elkaar zitten qua zoekmachinevriendelijkheid. Denk bijvoorbeeld aan SEO-vriendelijke URL's en een XML-sitemap die je bij Google kunt aanmelden. We geven je dus sowieso goed gereedschap en uitleg hoe je dat gereedschap moet gebruiken. En je website wordt zoekmachine-technisch, zoals Elja dat formuleert "netjes afgewerkt en opgeleverd".

Vraag 6: Wat raden ze aan, qua pagina’s?

WebGenerator is primair een webbouwer, maar natuurlijk weten we ook het e.e.a. van marketing en content. Als je daar advies over wilt hebben, zetten we je graag op de rit. Wil je het schrijven van je teksten echt uitbesteden, dan kunnen we je doorverwijzen naar ervaren copy writers in ons netwerk.

Vraag 7: Hoe kun je een blog integreren in je website?

Goed punt van Elja, ook het feit dat ze opmerkt dat een blog ín je website geïntegreerd zou moeten zijn, en niet op een ander adres moet staan. Wij hebben daar een mooie blogmodule voor (zie deze blog...) die ook weer super zoekmachinevriendelijk in elkaar zit.

Vraag 8: Hoe leren ze jou werken met je site?

Ik denk dat WebGenerator zich daarin echt onderscheidt: bij ons krijg je een serieuze CMS-training. Niet omdat ons CMS ingewikkeld is, maar wel omdat er veel mee kan. En het zou zonde zijn als je niet alle functies benut. Ook behoeden we onze klanten graag voor typische valkuilen zoals te enthousiast doordraven in allerlei handmatige trekstopmaak, het vermaledijde kopiëren en plakken van teksten uit Word en gebruik van veel te zware afbeeldingen. Daarnaast wordt, zoals al even gemeld, in de training veel aandacht besteed aan wat je zelf kunt doen om beter gevonden te worden in de zoekmachines en handigheidjes op het gebied van beeldbewerking, Google maps, Youtube video's, etc. Verder hebben we een online helpdesk waar uitgebreide handleidingen, tutorials en tips & trucs zijn te vinden.

Vraag 9: E-mailadressen

Je kunt je e-mail bij ons regelen, maar eigenlijk geldt hier hetzelfde als bij vraag 4: meestal adviseren we klanten hun e-mail te regelen bij een goede domeinprovider zoals bijvoorbeeld mijndomein.nl. Het is voor ons geen 'core business', daarom zijn we er wat duurder in en kunnen we soms niet alle faciliteiten bieden die een gespecialiseerde domein- en mailprovider wel kan leveren.

Vraag 10: Inlogcodes?

Je krijgt al heel snel toegang tot het CMS, al in de bouwfase (op een werkadres). In het CMS kun je zelf andere gebruikers aanmaken, als je wilt met andere rechten dan jij zelf. Elja (zelf een hele handige WordPress-doe-het-zelver) heeft het over 'FTP-gegevens' maar dat is bij ons niet aan de orde: het beheer van je website doe je via het CMS, je hoeft geen technische handelingen op een webserver te verrichten.

Vraag 11: Installeren ze ook (Google) Analytics?

Ons CMS is standaard voorzien van een speciaal veldje waar je je Google Analytics code zelf in kunt plakken. Hoe je een Google Analytics account aanmaakt en de benodigde code daar kunt ophalen, daarover staat een keurige uitleg in onze online helpdesk. Kom je er niet uit, dan geef je ons even toegang tot je Analytics account en dan doen wij het voor je. Overigens bieden we zelf ook een eigen statistiekenpakket dat we plug & play kunnen meeleveren en dat door veel klanten als overzichtelijker dan Google Analytics wordt beoordeeld. Maar dat is een beetje een kwestie van je persoonlijke voorkeur.

Vraag 12: Wat doen ze om je site te beveiligen?

Allereerst zit de techniek gewoon goed en betrouwbaar in elkaar en wordt je website gehost in een goed beveiligd datacenter: zelfs wijzelf komen daar niet binnen zonder door drie beveiligingschecks heen te moeten. WebGenerator heeft ook grote klanten die ons wel eens hebben verrast met 'hacktests': die hebben we altijd glansrijk doorstaan. Daarnaast kun je commentaarvelden of formuliervelden met een 'captcha' code beveiligen tegen spammers.

Vraag 13: Backups?

Je website wordt dagelijks gebackupt met een retentie van 7 dagen. Dat wil zeggen dat we je website bij calamiteiten tot 7 dagen geleden kunnen "terugdraaien".

Vraag 14: Updates?

Ons content management systeem wordt gebruikt door circa 600 organisaties, dus we zorgen ervoor dat het altijd blijft werken, ook als bijvoorbeeld Microsoft morgen met een nieuwe versie van Internet Explorer komt. Daarnaast voegen we ook regelmatig handige nieuwe functies toe. Die updates zijn gratis inbegrepen en kun je met één klik zelf via je CMS doorvoeren.

Vraag 15: Maken ze een favicon?

Ja hoor, kleine moeite. Overigens kun je via ons CMS ook zelf een favicon plaatsen.

Heb je misschien nog wel een zestiende, zeventiende en achttiende vraag voor ons? Neem dan gerust even contact op door te mailen of te bellen: 036 30 200 15.

Met dank aan Elja voor de inspiratie voor dit blogartikel 😉

Automatisch onze blogartikelen in je inbox?

En direct onze handige 10 zoekmachine-tips downloaden? WebGenerator blogt over online marketing, webdesign, e-commerce en nog veel meer. Onze artikelen per e-mail ontvangen zodra we ze plaatsen? Meld je dan hieronder aan en download meteen onze “10 SEO Tips Cheat Sheet“.

Subscription Form (#10)
Digital Loyalty Card Program
magnifiercross